- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Jedlá
- Marínovaný zubáč na čiernej šošovici
Marínovaný zubáč na čiernej šošovici
Na jednu porciu potrebujeme:
- 1 filet zo zubáča (cca 130 - 150 g)
- 80 g čiernej šošovice (ak nemáte čiernu, postačí aj klasická)
- 1 mrkvu
- 1 šalotku (alebo cibuľu)
- 2 PL masla
- soľ, čierne korenie, olej
Na marinádu potrebujeme:
- 3 PL dijonskej horčice
- 1/2 limetky
- 2PL olivového oleja
- 1 PL medu
- soľ, čierne korenie
- pár listkov rozmarínu
V prvom rade si pripravíme marinádu na rybu. V miske zmiešame dijonskú horčicu, šťavu z limetky, olivový olej, med, soľ, čierne korenie a nadrobno nasekaný rozmarín. Všetko premiešame a do takto pripravenej marinády vložíme filet zo zubáča, ktorý sme najskôr umyli a osušili. Rybu necháme marinovať asi hodinu.
Šošovicu si prepláchneme a dáme napučať do studenej vody, približne na 45 minút. Po 45. minútach ju scedíme a pripravíme si podklad. Očistíme šalotku a mrkvu. Mrkvu spolu so šalotkou nasekáme na drobno. Do rozpáleného hrnca, kde sme pridali maslo a pár kvapiek oleja, pridáme šalotku, ktorú restujeme. Po chvíli pridáme aj mrkvu. Po krátkom orestovaní, pridáme šošovicu, premiešame a zalejeme vodou, poprípade zeleninovým vývarom, tak aby bola celá šošovica zaplavená až po vrch. Na miernom plameni varíme asi 20-30 minút, kým nám šošovica s mrkvou nezmäkne.
Pred dovarením šošovice rozpálime v panvici olivový olej. Vytiahneme zubáča z marinády a položíme ho na rozpálený olej v panvici. Ak máme filet s kožou, opekáme ho najskôr z tej strany. Restujeme z každej strany 3-5 minút. Pred dopečením ryby, môžeme pridať do panvice ešte polievkovú lyžicu masla a z roztopením maslom prelejeme zubáča v panvici. Ostane nám krásne lesklý a bude mať príjemnú chuť po opečenom masle.
Malé triky:
1. Keď restujeme na masle, tak je dobré pridať aj pár kvapiek oleja, aby nám maslo nezhorelo a nemalo jedlo pripravované na masle horkú chuť.
2. Ak máme rybu alebo iné mäso s kožou, tak vždy ho prvé opekáme zo stranou, kde je koža. Je to z dôvodu, aby nám neunikla šťava z mäsa a mäso nezostalo suché.