- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Jedlá
- Makrelovo – kuskusový šalát s grilovanými cherry paradajkami a hruškou
Makrelovo – kuskusový šalát s grilovanými cherry paradajkami a hruškou
Na 4 porcie potrebujeme:
- 250 g kuskusu
- 250 ml vody
- 1 makrelu
- 4 - 6 cherry paradajok
- 2 menšie jarné cibuľky
- hrsť byliniek (šalvia, rozmarín, tymián)
- 1 limetku
- 2 PL medu
- 2 menšie hrušky
- 6 klinčekov
- 4 guličky nového korenia
- olivový olej
- 1 celú škoricu
- 2 bobkové listy
- soľ, čierne korenie
Tento šalát sa skladá z viacerých príprav. Najskôr si pripravíme kuskus. V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú odstavíme a následne nasypeme do nej kuskus. Premiešame a prikryjeme pokrievkou na cca. 15 – 20 min. Kuskus nám za túto dobu napučí.
Pripravíme si rybu, na taký menší orientálny štýl, aby nám dodala výbornú chuť k celému šalátu. Makrelu najskôr umyjeme a osušíme. Rybu posolíme a okoreníme. Poleje pár kvapkami olivového oleje a do vnútra ryby vložíme nové korenie, klinčeky a bobkové listy. Takto pripravenú rybu zabalíme do alobalu a vložíme upiecť do vopred rozohriatej rúry na teplotu 220°. Pečieme 18-20 minút.
Počas pečenia makrely, nakrájame hrušku na polmesiačiky, a taktiež cherry paradajky na polovicu. Hrušky aj cherry paradajky ugrilujeme, buď na grile, alebo grilovacej panvici. Ak už máme pripravený a dostatočne napučaný kuskus, tak ho presypeme do misy. Nasekáme bylinky (trochu byliniek si necháme na koniec) a jarnú cibuľku. Tieto ingrediencie pridáme do misy s kuskusom. Následne vytlačíme do misy šťavu z limetky a pridáme med, pár kvapiek olivového oleja, osolíme a okoreníme. Ďalej pridáme ugrilované hrušky a všetko dôkladne premiešame. Pár polmesiačikov hrušiek si môžeme odložiť na ozdobu. Celú zmes položíme na servírovaciu misu alebo tanier.
Ak je makrela upečená, vytiahneme ju z rúry a oddelíme mäso od kože a kostí. Mäso nám rozvoniava po bobkovom liste, klinčekoch a škorici. Takto voňavú rybu poukladáme na zmes s kuskusom. Ďalej pridáme ugrilované cherry paradajky a posypeme ešte zostatkom čerstvých byliniek. Na tento krásny šalát poukladáme ešte odložené ugrilované hrušky na ozdobu. Servírujeme s opečeným pečivom.