- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Jedlá
- Lososové mini hamburgery s avokádovo - limetkovou pastou (nátierka) so sézamom alebo jogurtovo – worchestovým dipom s dijónskou horčicou
Lososové mini hamburgery s avokádovo - limetkovou pastou (nátierka) so sézamom alebo jogurtovo – worchestovým dipom s dijónskou horčicou

Na 8 menších žemlí potrebujeme:Postup na prípravu žemlí:
- 20g slnečnicových semienok
- 300 g špaldovej múky
- 200 ml mlieka
- 1 bal. droždia
- 25g maku
- 50 ml oleja
- 1 KL kryštálového cukru
- soľ
Najskôr si pripravíme kvások. V miske alebo v pohári zmiešame droždie,
vlažné mlieko a cukor. Necháme to odstáť asi 10-15 min., dokiaľ to
nevykysne, čím vytvoríme kvások. Následne si pripravíme veľkú misu, v
ktorej preosejeme múku, pridáme soľ, olej a semienka s makom. Do tejto
zmesi pridáme náš kvások. Všetko dôkladne premiešame a necháme nakysnúť,
približne 45-60 min. Medzitým si pripravíme plech, na ktorý dáme papier na
pečenie. Môžeme ho natrieť aj olejom, aby nám žemle zo spodku neprihoreli.
Následne si pripravíme rúru na teplotu 180°. Po vykysnutí, cesto ešte raz
premiešame v rukách a rozdelíme ho na menšie časti. Z týchto menších častí
vytvoríme malé bochníky, ktoré poukladáme na vopred pripravený plech. Na
plechu ich necháme nakysnúť ešte asi 15 min. Môžeme ich ešte pri ukladaní
na plech nakrojiť. Po nakysnutí na plechu ich dáme do rozohriatej rúry.
Pečieme 15-20 min. pri teplote 180°.
PS: Žemle pred pečením pokvapkáme (potrieme) vodou, aby neprihoreli.
Poprípade ich môžeme potrieť rozšľahaným vajcom, aby ostali lesklé.
Losos do žemle:
Na 8 porcií potrebujeme:
- 350 – 400 g lososa
- ½ citrónu
- soľ, čierne korenie
- maslo a olivový olej na pečenie
Filet z lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie časti. Veľkosť podľa
toho, aké máme veľké žemle. Takto nakrájaného lososa osolíme a okoreníme.
Pokvapkáme citrónom a položíme na rozohriatú panvicu, kde sme predtým
pridali maslo a olivový olej. Opečieme z každej strany asi 2-3 minúty. Ak
máme filet s kožou a chceme kožu ponechať, pečieme najskôr zo strany, kde
je koža.
Avokádovo - limetková pasta (nátierka) so sézamom
- 1 avokádo
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ limetky
- 2 PL sézamových semienok
- soľ, čierne korenie
Avokádo si rozkrojíme a vytiahneme kôstku. Následne vydlabene dužinu z
avokáda do misy. Pridáme soľ, čierne korenie, olivový olej, pretlačený
cesnak, šťavu z limetky a sezamové semienka. Všetko dôkladne premiešame a
máme krásnu pastu (nátierku).
PS: Avokádo na túto pastu potrebujeme zrelé. Toto avokádo je bežne dostupné
v obchodoch a je tmavo hnedej farby.
Jogurtovo – worchestový dip s dijónskou horčicou
- 3 PL bieleho jogurtu
- 2 PL worchestrovej omáčky
- 1 PL dijónskej horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL javorového sirupu (poprípade môžeme použiť aj med)
- soľ, čierne korenie
V miske zmiešame biely jogurt, worchestrovú omáčku, dijónskú horčicu,
citrónovú šťavu, javorový sirup, soľ, čierne korenie a olivový olej. Po
dôkladnom zmiešaní nám vznikne krásny dip.