- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Jedlá
- Losos na tagliatellách so smotanovo – kôprovou omáčkou
Losos na tagliatellách so smotanovo – kôprovou omáčkou
Na dve porcie potrebujeme:
- filet z lososa (260-300 g)
- Cestoviny – tagliatelle (160 - 180 g)
- 1 šalotku
- hrsť kôpru
- 200 ml smotany na varenie
- maslo, olivový olej
- soľ, čierne korenie
Ako prvé dáme zovrieť vodu na cestoviny, ktorú osolíme, aby sa nám cestoviny nelepili. Pokiaľ sa dostáva voda do bodu varu, umyjeme a osušíme filet z lososa. Následneho ho osolíme, okoreníme, rozdelíme na 2 porcie a odložíme bokom. Ak voda začína vrieť, vložíme do nej tagliatelle. Cestoviny by sa mali variť asi 7 min. Musíme dávať pozor, aby sme ich nerozvarili a ostali nám ,,al dente´´. Ďalej si pripravíme 2 panvice, ktoré dáme rozohriať na platňu. Do každej panvice pridáme 2 polievkové lyžice masla a pár kvapiek olivového oleja. V jednej panvici budeme pripravovať omáčku s cestovinami, v druhej sa bude opekať losos. Medzitým, ako sa nám maslo roztápa a olej zohrieva, očistíme a najemno nasekáme šalotku. Do rozohriatej panvice vložíme šalotku, ktorú orestujeme. Keď je šalotka orestovaná, podlejeme ju vodou, v ktorej sa varili cestoviny. Postačí nám množstvo približne jednej až dvoch naberačiek. Do panvice so šalotkou a vodou, prilejeme smotanu na varenie, osolíme, okoreníme, pridáme nasekaný kôpor a premiešame. Ak už máme cestoviny uvarené, scedíme ich a pridáme ich k omáčke. Všetko premiešame a necháme prevariť omáčku, aby sa voda odparila a omáčka zhustla. Prevárame 1-2 minúty. Do druhej rozohriatej panvice položíme lososa a opekáme ho z každej strany, asi 3 minúty. Vždy opekáme prvú stranu s kožou. Na tanier servírujeme prvé tagliatelle s omáčkou, na ktoré položíme opečeného lososa.