- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Polievky
- Kokosová ázijská polievka s krevetkami a ázijskými rezancami
Kokosová ázijská polievka s krevetkami a ázijskými rezancami
Na 3 porcie potrebujeme:
- 1 ČL kurkumy
- 1 PL sézamového oleja
- 1 PL ustricovej omáčky
- 2 PL rybacej omáčky
- 2 PL teriyaky omáčky
- 2 PL arašidového oleja (ak nemáme, použijeme slnečnicový alebo iný)
- 1 ks citrónovej trávy
- 400 ml kokosového mlieka
- 600 ml vývaru (zeleninový, kurací, poprípade použijeme vodu)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ks chilli (menšie)
- 1 ks (menší) zázvoru
- 1 ks limetky
- 2 hrste korianderu
- 150-200 g rezancov
- kokteilové krevety (podľa chuti, na 1 porciu približne 3 PL)
- 1 jarnú cibuľku
Najskôr si prichystáme typické ázijské trio – cesnak, chilli, zázvor. Kto nemá rád pálivé, chilli vynechá. Očistíme cesnak, zázvor a spolu s chilli nasekáme najemno. V hrnci si rozpálime arašidový olej a vložíme najemno nasekaný cesnak, zázvor a chilli. Zľahka orestujeme a zasypeme kurkumou. Všetko orestujeme a zalejeme omáčkami – rybacou, ustricovou a teriyaky- necháme chvíľu skaramelizovať. Následne zalejeme vývarom. Pridáme soľ, čierne korenie a citrónovú trávu, ktorú sme trošku popritláčali o dosku, aby sa z nej lepšie uvoľnili chute. Pozor so soľou, omáčky sú slané, takže len podľa chuti. Taktiež pridáme nasekaný koriander, šťavu z limetky a sézamový olej. Varíme asi 15-20 minút, aby sa všetky chute spojili. Následne pridáme kokosové mlieko a necháme prevariť celú polievku, ďalších asi 10-15 minút. Medzitým si pripravíme rezance a krevety. Ázijské rezance vložíme do vriacej vody na približne 2-3 minúty, dokiaľ nezmäknú. Na panvici si rozpálime olej, kde vložíme kokteilové krevety a osmažíme ich približne 1-2 minúty. Servírujeme na tanieri spoločne rezance, krevetky a polievku. Nakoniec ešte nakrájame najemno jarnú cibuľku a pred servírovaním posypeme polievku v tanieri.