- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Vianočné menu
- Vianočný perník s voňavou pomarančovou omáčkou
Vianočný perník s voňavou pomarančovou omáčkou
Na 6 - 8 porcií potrebujeme:
Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100g masla
- 2 dcl mlieka
- 1 vajce
- 2 bielky
- 12g kypriace prášku
- 3 PL medu
- 8-10 klinčekov
- Hrsť vlašských orechov
- Soľ
Ingrediencie na omáčku:
- 3 Pomaranče
- 1 škoricu
- 1 badián
- 8 klinčekov
- 3 PL kryštálového cukru
Najskôr rozpustíme maslo. Hladkú múku preosejeme cez sito. Najlepšie je preosiať aspoň 3 krát. Klinčeky pomocou mažiariku, poprípade iným kuchynským náradím, rozdrvíme na prach. V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, rozdrvené klinčeky a štipku soli. Pridáme vajce, med, rozpustené maslo, mlieko a vymiešame na cesto. V druhej miske vyšľaháme bielka, ku ktorým sme pridali štipku soli. Nemusíme vyšľahať pevný sneh, stačí len do tuhšej konzistencie. Takto vyšľahané bielka zľahka zamiešame do cesta a cesto dáme na plech. Najlepšie je na spodok plechu uložiť papier na pečenie a následne na papier vylejeme cesto. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 20 – 22 minút. Zakiaľ sa perník pečie, pripravíme omáčku.
Ako prvé pri príprave sladkej a voňavej pomarančovej omáčky potrebujeme karamel. Do hrnčeka nasypeme kryštálový cukor. Cukor necháme rozpustiť, až pokiaľ nezhnedne. Keď je cukor roztopený a má hnedastú farbu, je to ten správny moment pre pridanie pomarančovej šťavy z troch pomarančov. Ďalej pridáme do hrnca škoricu, badián a klinčeky. Všetko spolu necháme variť, až pokiaľ nám nezhustne celá omáčka. Keď je omáčka zhustnutá do požadovanej konzistencie, precedíme ju cez sítko a môžeme podávať spolu s perníkom. Na záver všetko ešte posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
K servírovaniu perníka s pomarančovou omáčkou môžeme ešte pridať trochu šľahačky.