Rybárske potreby - Topryby.sk
Logo
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 48,99 € a máte dopravu ZADARMO

 

Varíme s Topryby.sk je projekt s rybárskymi receptami.

 
  1. Úvod
  2. Varíme s Topryby.sk
  3. Vianočné menu
  4. Vianočný perník s voňavou pomarančovou omáčkou
18.12.2019

Vianočný perník s voňavou pomarančovou omáčkou

Vianočný perník s pomarančovou omáčkou

Na 6 - 8 porcií potrebujeme:

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100g masla
  • 2 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • 2 bielky
  • 12g kypriace prášku
  • 3 PL medu
  • 8-10 klinčekov
  • Hrsť vlašských orechov
  • Soľ

Ingrediencie na omáčku: 

  • 3 Pomaranče
  • 1 škoricu
  • 1 badián
  • 8 klinčekov
  • 3 PL kryštálového cukru

 

Najskôr rozpustíme maslo. Hladkú múku preosejeme cez sito. Najlepšie je preosiať aspoň 3 krát. Klinčeky pomocou mažiariku, poprípade iným kuchynským náradím, rozdrvíme na prach. V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, rozdrvené klinčeky a štipku soli. Pridáme vajce, med, rozpustené maslo, mlieko a vymiešame na cesto. V druhej miske vyšľaháme bielka, ku ktorým sme pridali štipku soli. Nemusíme vyšľahať pevný sneh, stačí len do tuhšej konzistencie. Takto vyšľahané bielka zľahka zamiešame do cesta a cesto dáme na plech. Najlepšie je na spodok plechu uložiť papier na pečenie a následne na papier vylejeme cesto. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 20 – 22 minút. Zakiaľ sa perník pečie, pripravíme omáčku.

Ako prvé pri príprave sladkej a voňavej pomarančovej omáčky potrebujeme karamel. Do hrnčeka nasypeme kryštálový cukor. Cukor necháme rozpustiť, až pokiaľ nezhnedne. Keď je cukor roztopený a má hnedastú farbu, je to ten správny moment pre pridanie pomarančovej šťavy z troch pomarančov. Ďalej pridáme do hrnca škoricu, badián a klinčeky. Všetko spolu necháme variť, až pokiaľ nám nezhustne celá omáčka. Keď je omáčka zhustnutá do požadovanej konzistencie, precedíme ju cez sítko a môžeme podávať spolu s perníkom. Na záver všetko ešte posypeme nasekanými vlašskými orechmi.

K servírovaniu perníka s pomarančovou omáčkou môžeme ešte pridať trochu šľahačky.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi

 
Rybárske potreby - Topryby.sk since 2011
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.