- Kategórie blogu
- Vianočné menu
- Jedlá
- Polievky
- Prílohy
- Šaláty
- Dipy a omáčky
- Štítky blogu
- jedlá
- vianočné menu
- prílohy
- šaláty
- dipy a omáčky
- polievky
- šalatý
- Poľovnícke potreby
- Rybárske potreby
- Úvod
- Varíme s Topryby.sk
- Vianočné menu
- Vianočná šošovicová polievka
Vianočná šošovicová polievka
Na 5 - 6 porcií potrebujeme:
- 300 g šošovice
- 2 l zeleninového vývaru (poprípade vody)
- 2 mrkvy
- 150 ml smotany
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 200 g sušených sliviek
- 40 g sušených hríbov (najlepšie dubákov)
- 2 bobkové listy
- soľ, čierne korenie
- olej
Ako prvé namočíme sušené hríby vo vode a prepláchneme šošovicu. Očistíme a nakrájame najemno cibuľu a na menšie kocky mrkvu. Do rozpáleného hrnca, kde sme pridali malé množstvo oleja, pridáme cibuľu, ktorú v hrnci dozlatista restujeme. Potom k nej pridáme mrkvu, ktorú chvíľu restujeme spoločne s cibuľou. Ďalej pridáme hríby, ktoré sme vytiahli z vody a vodu z nich vyžmýkali. (vodu z hríbov nevylievajte, pridá sa neskôr do polievky) Následne pridáme aj šošovicu a všetko zalejeme vývarom (poprípade vodou). Pridáme bobkový list, soľ, čierne korenie, slivky a varíme až pokiaľ šošovica nezmäkne. Polievka sa bude variť približne 25 - 30 minút. Polievku do požadovanej konzistencie zahustíme rozmixovaním menšieho množstva uvarenej šošovice. Zoberieme pár lyžíc šošovice aj s polievkou a v miske ju rozmixujeme. Takúto zmes pridáme do polievky a polievka sa krásne zahustí. Pred dovarením dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme smotanu. Necháme prevariť a môžeme servírovať.